Żródło: przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl
Składniki:
BISZKOPT:
4 jajka
0,6 szklanki mąki pszennej
0,6 szklanki cukru
1/2 lyżeczki proszku do pieczenia
PONCZ:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka gorącej wody
MASA TOFFI:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub najlepiej gotowy krem krówkowy w puszce
opakowanie okrąglych biszkoptów
MASA ŚMIETANKOWA
1/2 litra śmietany 30 %
2 opakowania śmietan fix
cukier waniliowy - takie większe opakowanie
1-2 cukru pudru
PONADTO:
opakowanie okrągłych biszkoptów
3 galaretki brzoskwiniowe
puszka mandarynek lub brzoskwiń
Przygotowanie:
Bialka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tluszczem prostokatnej formy o wymiarach 25 na 36 cm lub kwadratowej tortownicy. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzic i nasączyć 1/3 ponczu, a pozostały pozostawić do nasączania biszkoptów.
Gotowy krem krówkowy wylożyć na miseczkę i podgrzać go ok 1 min w mikrofalowce, gdyż podgrzany będzie łatwiej rozsmarowywał się po biszkopcie. Jeśli nie mamy gotowego kremu to musimy mleko słodzone gotować 3 godziny w puszce przykrytej wodą aż powstanie gesty krem. Dlatego polecam zakup gotowego- cena praktycznie ta sama ;)
Na masę krówkową ułożyć biszkopty nasączone w ponczu. Na biszkopty należy wylożyć ubitą smietanę z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i śmietan fixem.
Ułożyć mandarynki lub brzoskwinie pokrojone na małe plastry.
Wierzch ciasta zalać tężejąca galaretką, rozpuszczoną w 4 szklankach gorącej wody.
Schłodzić w lodówce, podawać na drugi dzień
SMACZNEGO!!!!!!! Ciasto PYCHA!!!!!!!!
Ciasto faktycznie przepyszne. Nie pamiętam kiedy jadłam tak dobre. Aneta.
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie...
OdpowiedzUsuńwitam, ile potrzeba cukru pudru do masy snmietanowej? 1-2 szklanki?
OdpowiedzUsuńRaczej 1-2 łyżki - cukier do smaku, bo masa juz słodka wystarczająco. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń