wtorek, 1 marca 2011

EKSPRESOWY JABŁECZNIK

Składniki:
1 kg jabłek - pokroić w plastry lub zetrzeć na grubych oczkach
4-5 jaj- zależy od ich wielkości
1 szklanka cukru
3 stołowe łyżki oleju
1,5 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka aromatu np. cytrynowego, arakowego

Tortownicę wysmarować tluszczem, posypać mąką lub kaszą manną.
Wszystkie składniki (oprocz jabłek) zmiksować do jednolitej konsystencji. Troszkę ciasta wylać na blaszkę, wsypać jabłka, które następnie zalać pozostałym ciastem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piec koło godziny. Po 45 minutach można sprawdzić czy ciasto się już upiekło, ewentualnie zostawić jeszcze na trochę w piecu .
Ciasto smaczne, zajmuje bardzo mało czasu , a przede wszystkim mało skomplikowane!
Można na koniec upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!!!!
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz