piątek, 22 czerwca 2012

Beza PAVLOVEJ


Żródło: program TV oraz książka "Nigella gryzie" + własna kombinacja

Składniki:10 białek o temp. pokojowej
500 g cukru pudru
4 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
2 łyzki octu winnego, ja polecam jabłkowy
KREM:
500 ml smietanki kremowki
pół szklanki cukru pudru do kremowki
lub
1 krem Dr. Oetker waniliowy + 1 krem Dr. Oetker ajerkoniak
 ( przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu)

owoce na wierzch , zazwyczaj do Pavlovej daje się truskawki, ale wiadomo, że nie ma ich przez cały rok, bo tych sztucznych to nie licze! Polecam kombinacje owoców: borówek, truskawek, kiwi itp.
Zimą robię to ciasto z owocami z puszki.

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
 Tortownicę czy inną formę wylożyć pergaminem. Polecam kwadratowa foremke, gdyż przy tortownicy jest za dużo zabawy z tym pergaminem.

Ubiż bialka (ze szczypta soli) na sztywno, powoli dodawać cukier aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać mąkę kukurydzianą i ocet winny (to sprawi, że beza będzie w środku bardziej ciagnąca). Wylać ciasto do formy wyłożonej pergaminem.

.

Wstawić do piekarnika. Pierwsze 10 minut piec w temperaturze 180 stopni, następnie zmniejszyć do 150 stopni i piec w tej temperaturze przez pół godziny. Później zmniejszyć na 110 stopni i piec
2 godziny ( na środkowej wysokosci piekarnika) .
Po uplywie tego czasu wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim bezę do wystygniecia (drzwiczki powinny byc już wtedy lekko odchylone). Ja ją zostawiam na całą noc do wysuszenia ,a krem robie na drugi dzień rano - w dzień imprezki.

Ubić na sztywno smietankę wraz z cukrem pudrem. Najpierw ubijamy na sztywno śmietanę (polecam dodać szczyptę soli) , następnie powoli nadal ubijając dodajemy cukier puder.
 Wylozyc to na beze. Udekorowac owocami. Przechowywac w lodowce.

Ciacho dobre polecam!  
U mnie na imprezach zawsze robi furorę i znika jako pierwsze :)