środa, 12 stycznia 2011

CIASTO Z WIŚNIAMI

Składniki warstwy wiśniowej:
1,5 l wiśni drylowanych w syropie (drylowane do ciasta)
3 paczki waniliowego budyniu z cukrem

Warstwa wiśniowa
Połowę soku ze słoika wlać do garnka i rozmieszać z budyniem waniliowym. Resztę soku i wiśnie wlać do garnka i zagotować, wlać rozmieszany budyń z sokiem i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i mocno ostudzić.

Składniki ciasta:
10 żółtek
180 g cukru (tyle co szklanka herbaty)
2 cukry waniliowe po 16g
6 łyżek mleka (ale ja nie dodawałam)
0,5 opakowania proszku do pieczenia (3 łyżeczki)
250 g margaryny
180 g mąki (tj. 1 i 1/3 szkl)

Przygotowanie ciasta
Rozmieszać margarynę z cukrem (180 g czyli jakaś szklanka herbaty) i cukrem waniliowym (2 cukry). Dodawać po żółtku, potem mąkę z proszkiem, mleko. Dobrze wymieszać. Podzielić na dwie równe części.
Połowę ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem (lub wysmarowanym tłuszczem i posypanym kaszą manną). Na to połowę piany z białek. Piec ok. 15-20 minut w temp. 190oC. Tak upiec dwa placki. Po upieczeniu, po chwili jak będzie jeszcze ciepłe zdjąć z pergaminu.
RADA: Nie zrażajcie się bo ciasto się bardzo źle nakłąda na blachę....jak bedzie się za bardzo kleiło to dodajcie ciut mąki, ja rękę zawsze maczam w mące i wtedy pięścią delikatnie rozprowadzam ciasto na blaszce.

10 białek
400 g cukru
Piana z białek i cukru
Ubić białka, pod koniec dodać cukier.

Krem:
800 ml śmietany kremówki
4 śmietan-fixy
2 cukry waniliowe po 16 g
4 łyżki cukru (ale ja nie dodawałam)

Przygotowanie warstwy ze śmietany
Ubić śmietanę dodając cukier i śmietan-fixy.
RADA: Najpierw ubić tylko śmietanę z szczyptą soli..tak na sztywno. Na końcu dodać śmietan-fixy i cukier.

Układać:
1) placek
2)wiśnie
3)śmietana
4) placek ( pokrojone już kwałki placka )
Lepiej pokroić górną warstwę placka na kawałeczki przed złożeniem całości, aby ciasto ładniej wyglądało na stole.
Dzięki temu lepiej się kroi.

...... cała blacha zawsze znika w mgnieniu oka ........ i pytają kiedy znowu upiekę.....

7 komentarzy:

  1. ja nie wiem czy to dobry pomysł żebym ja tutaj zaglądała,bo mi ślina aż skapnęła jak samo tło na bloga zobaczyłam:)a te pucharki poniżej to.............ekran chce sie wylizać.Rozumiem,że wszystkie przepisy które tutaj będą są testowane przez ciebie?bo ja raczej miernota w wypiekaniu jestem i potrzebuję takie przepisy "jak krowie na rowie";)
    pozdrawiam

    ps. uwolnij komentarze od literek,bo normalnie komentować sie wtedy nie chce.I pewnie dużo ludzi nic nie pisze przez te śmieszne litery

    OdpowiedzUsuń
  2. chodziło mi o weryfikację literową.Jak napiszesz komentarz to potem musisz wpisać te kilka literek i dopiero wtedy pojawia sie komentarz.Mnie nigdy nie chce sie komentować jak trzeba wpisywać te litery:) albo napisnę wyślij i wychodze z bloga a komentarz się nie pojawi nigdy bo trzeba było jeszcze te kilka liter wcisnać:/ Musisz wejść w projekt,ustwienia,komentarze i zaznaczyć weryfikację obrazkowa na "nie"

    OdpowiedzUsuń
  3. ooooooooooooooooooo no teraz nie było!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!sama poprawiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ mi ślinka pociekła na sam widok tych przepysznych ciast i deserów.. Chyba nie zasnę ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej. mam pytanko, na jaka blache wykladalas te dwa biszkopty z bialkami, a taka mala prostokatna czy taka duza z pieca gazowego (czarna)?

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam to ciasto i mi osobiście w smaku pasuje ale wiśnie i cała reszta ciasta jak się położy na tej bezie to wszystko zjeżdża aż miło mimo że leżakowało całą noc w lodówce. Także goście na 2 razy je jedli na drugi raz zrobię tylko bezę na górze. Ale ciasto w smaku super moja ocena 7/10.

    OdpowiedzUsuń