poniedziałek, 21 lutego 2011

DOMOWY BISZKOPT NA TORTA - SPRAWDZONY PRZEPIS

Witajcie! Przepraszam, że trochę zaniedbałam mojego kulinarnego bloga, ale ten drugi mnie pochłonął zbyt bardzo w ostatnim czasie. Od dzisiaj będę nadrabiać zaległości na tych kartach...... i obiecuję wiele smakowitości ;)

Składniki: - 5 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki (proporcje na tortownicę 20 cm)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- trochę masła i tartej bułki do tortownicy

Przygotowanie:
Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Żółtka starannie oddzielamy od białek.
Białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Piana musi być tak sztywna, by nie wypadała z odwróconego do góry dnem garnka. Potem, wciąż ubijając dosypujemy po trochu cukier.
Po wsypaniu cukru dorzucamy żółtka, cały czas ubijając.
Na koniec powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ubijając na niższych obrotach, żeby mąka nie wyfrunęła. Zaraz po wmieszaniu ostatniej porcji maki wylewamy ciasto do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Biszkopt pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

2 komentarze:

  1. pieklam pierwszy raz biszkopt i wyszedl przepieknie . Dziekuje:) :**

    OdpowiedzUsuń
  2. a zapomnialam dodac iz rowniez przepyszny byl:) takze i wzrokowo i smakowo booomba:)

    OdpowiedzUsuń