Witajcie! Przepraszam, że trochę zaniedbałam mojego kulinarnego bloga, ale ten drugi mnie pochłonął zbyt bardzo w ostatnim czasie. Od dzisiaj będę nadrabiać zaległości na tych kartach...... i obiecuję wiele smakowitości ;)
Składniki: - 5 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki (proporcje na tortownicę 20 cm)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- trochę masła i tartej bułki do tortownicy
Przygotowanie:
Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki (proporcje na tortownicę 20 cm)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- trochę masła i tartej bułki do tortownicy
Przygotowanie:
Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Żółtka starannie oddzielamy od białek.
Białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Piana musi być tak sztywna, by nie wypadała z odwróconego do góry dnem garnka. Potem, wciąż ubijając dosypujemy po trochu cukier.
Po wsypaniu cukru dorzucamy żółtka, cały czas ubijając.
Po wsypaniu cukru dorzucamy żółtka, cały czas ubijając.
Na koniec powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ubijając na niższych obrotach, żeby mąka nie wyfrunęła. Zaraz po wmieszaniu ostatniej porcji maki wylewamy ciasto do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Biszkopt pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Biszkopt pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
pieklam pierwszy raz biszkopt i wyszedl przepieknie . Dziekuje:) :**
OdpowiedzUsuńa zapomnialam dodac iz rowniez przepyszny byl:) takze i wzrokowo i smakowo booomba:)
OdpowiedzUsuń