środa, 30 marca 2011

DIETA DUKANA - Ciepła babeczka dukanowska "PYCHOTKA"



Przepis na ten smakołyk odkryłam dzięki blogowi Migoshia

I odkąd spróbowałam ,tak nie mogę się rozstać i wiem, że takie babeczki będą mi długo towarzyszyć....a przede wszystkim wspierać, gdy przychodzi chwila kryzysu pt " Chcę coś SŁODKIEGO i to szybko!!!! "

Jest to najpyszniejszy dietetyczny deser, jaki do tej pory jadłam, a próbowałam już wielu różnorodnych przepisów.

Tak więc pozwalam sobie przytoczyć u mnie na blogu ten przepisik, ponieważ WARTO aby go spróbować!!!

Składniki po mojej lekkiej modyfikacji:

4 łyżki otrębów (ja daję 3 łyżki owsianych, 1 łyżkę pszennych )
1 jajko
1 płaska łyżka słodzika w proszku
1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao odtłuszczonego
3-4 łyżki mleka lub kefiru 0% lub jogurtu 0%

Przygotowanie:
Otręby zmielić w młynku do kawy - niestety to powoduje, że tracą swoje właściwości :(
Wszystkie składniki włożyć do naczynia, wymiksować- ja osobiście używam takiej trzepaczki do jajek i też jest ok, a przynajmiej jest mniej do zmywania.
Przelać do miseczki, która się nadaje do użycia w kuchence mikrofalowej - później dorzucę fotkę w jakiej ja robię ........
Wstawić do mikrofalówki na 4 minuty. Babeczka bardzo szybko rośnie i miałam wrażenie, że wypłynie z miseczki, ale przed końcem opadło i było bez bałaganu. Dlatego należy pamiętać, aby wybra c odpowiednioe naczynie. U mnie po wlaniu masy do miseczki sięga ona mniej wiecej do połowy wysokości naczynia.
Po tym czasie wyciągnąć, odczekać aż lekko ostygnie. Jeść ciepłe, gdyż po ostygnięciu twardnieje- sprawdziłam! Można polać jogurtem naturalnym 0%, ja używam jogurtu JOVI waniliowy 0% i posypuję lekko cynamonem....
i wiecie co Wam powiem...NIEBO W GĘBIE!!!!




1 komentarz:

  1. ja też uwielbiam to ciacho i czasami łamię Dukanową zasadę przekładając je dżemem porzeczkowym z fruktozą - lux ;) MAGDA

    OdpowiedzUsuń