Wymyśliła go moja koleżanka Kasia, kusiła fotkami.....zaprosiła na degustację... zdradziła przepis...... i tak to się zaczęło........... i jest PYCHA!!!! zawsze wychodzi i jest to dobra alternatywa dla tradycyjnego ciasta, kiedy spodziewamy się gości....
A więc podaję i Wam.... róbcie i delektujcie się tak samo jak my!!!!
SKŁADNIKI:
duże opakowanie malin
300 g serka mascarpone
2 duże serki waniliowe Danio (te po 400 g)
bezy - około 20 dkg
odrobina cukru do zasypania owoców
PRZYGOTOWANIE:
Owoce, w moim przypadku maliny , myjemy, wkładamy do wyższego naczynia i zasypujemy cukrem(ale nie przesadnie dużo) aby owoce puściły sok. Kilka malin można zostawić na wierzch do dekoracji.
W między czasie delikatnie miksujemy serek mascarpone z serkiem waniliowym.
Bezy delikatnie kruszymy.
Kiedy owoce puszczą sok delikatnie je miażdżymy widelcem lub taką ubijaczką do ziemniaków.
Do salaterek lub pucharków (ja polecam te ze zdjęcia, są z Ikei i ja je uwielbiam, gdyż super się nadają zarówno do tiramisu, zwykłej galaretki czy innych deserów o nawet takich jak ten powyższy ;)
Spód pucharka przykrywamy warstwą pokruszonych bez. Następnie łyżeczką wkładamy delikatnie zmiażdżone maliny(tak aby jak najmniej zabrudzić ścianki pucharka). Kolejnie warstwa serka i znowu od początku....bezy, maliny serek i bezy, a na koniec kilka malinek do dekoracji.
Odstawić do schłodzenia na około 2 godzinki i gotowe.
Powyższy deser można przygotować z malinami, truskawkami, pyszny jest z jagodami.
Na prawdę polecam!!!!
Dla wersji LIGHT można obyć się bez mascarpone.....ale co tam.... nie jemy tego codziennie, a raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa.........a jeśli chodzi o mascarpone to ja akurat go uwielbiam!!!
Życzę smacznego!!!
A więc podaję i Wam.... róbcie i delektujcie się tak samo jak my!!!!
SKŁADNIKI:
duże opakowanie malin
300 g serka mascarpone
2 duże serki waniliowe Danio (te po 400 g)
bezy - około 20 dkg
odrobina cukru do zasypania owoców
PRZYGOTOWANIE:
Owoce, w moim przypadku maliny , myjemy, wkładamy do wyższego naczynia i zasypujemy cukrem(ale nie przesadnie dużo) aby owoce puściły sok. Kilka malin można zostawić na wierzch do dekoracji.
W między czasie delikatnie miksujemy serek mascarpone z serkiem waniliowym.
Bezy delikatnie kruszymy.
Kiedy owoce puszczą sok delikatnie je miażdżymy widelcem lub taką ubijaczką do ziemniaków.
Do salaterek lub pucharków (ja polecam te ze zdjęcia, są z Ikei i ja je uwielbiam, gdyż super się nadają zarówno do tiramisu, zwykłej galaretki czy innych deserów o nawet takich jak ten powyższy ;)
Spód pucharka przykrywamy warstwą pokruszonych bez. Następnie łyżeczką wkładamy delikatnie zmiażdżone maliny(tak aby jak najmniej zabrudzić ścianki pucharka). Kolejnie warstwa serka i znowu od początku....bezy, maliny serek i bezy, a na koniec kilka malinek do dekoracji.
Odstawić do schłodzenia na około 2 godzinki i gotowe.
Powyższy deser można przygotować z malinami, truskawkami, pyszny jest z jagodami.
Na prawdę polecam!!!!
Dla wersji LIGHT można obyć się bez mascarpone.....ale co tam.... nie jemy tego codziennie, a raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa.........a jeśli chodzi o mascarpone to ja akurat go uwielbiam!!!
Życzę smacznego!!!
zrobione,spróbowane.Coprawda w wersji light,ale pyszny!!!!!
OdpowiedzUsuń