poniedziałek, 17 stycznia 2011

FRANCUSKIE KOPERTY

SKŁADNIKI:
1 kg pieczarek
5 cienkich parówek
1 duża cebula
sól, pieprz
masło, olej do smażenia
2 żółtka
1 płat gotowego ciasta francuskiego-polecam to z Biedronki! tanie i smaczne

PRZYGOTOWANIE:Pieczarki obrać, pokroić na kawałki i podsmażyć na maśle z odrobiną tłuszczu. Gdy juz pieczarki będą gotowe wrzycamy pokrojone w plasterki parówki.... podsmażamy dalej..... gdy już parówki się zarumienią wrzucamy drobno posiekaną cebulę.
Gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia.
Na dużej prostokątnej blaszce wykładamy pergamin.
Ciasto francuskie rozwijamy z rolady. Kroimy na 6 równych kwadratów.
Na środek każdego kwadratu nakładamy wcześniej przygotowany farsz. Ciasto sklejamy w następujący sposób: chwytamy dwa przeciwległe rogi jakby na krzyż...widać na fotce, a później kolejne dwa , a boki sklejamy jak pierogi na Wigilię :)
Nakładamy na blaszkę....smarujemy dokładnie żółtkiem za pomocą pędzelka spożywczego...polecam takie silikonowe-łatwe w czyszczeniu.....Piec podgrzewamy do 180 stopni, pieczemy ok. 20 minut aż siĘ zarumienią. Podawać na ciepło.

Do środka można dodać jeszcze np. startego sera, podsmażoną paprykę... czy zrobić wersję z mięsem mielonym.... jak kto lubi i ile ma pomysłów w głowie!
SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Miło mi że wpadłaś do mnie:) Kurcze ja miałam się odchudzać od nowego roku, a tu takie wspaniałe ciast, i desery mniam, mniam :))

    OdpowiedzUsuń