wtorek, 18 stycznia 2011

TRAFFELS

Ten przepis dostałam od mojej ukochanej siostry, która mieszka daleko ....daleko za oceanem i tam u nich podobno wszyscy tym się zajadają.... ostatnio podczas rozmowy na skype narobila mi smaka i stąd ten przepis u mnie...dla mnie ciut za słodkie ale co tam...raz na jakiś czas można sobie zaszaleć.....

Składniki i przygotowanie:
-Paczka ciasteczek mlecznych (PETTIT) 250gram- rozmiażdżyć, ale nie na miał, tylko aby byly drobne ciasteczka
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- duża łyżka stołowa kakao!!!!
- puszka mleka skondensowanego SŁODZONEGO!!!
- kilka kropel aromatu migdałowego

Do garnuszka wlać mleko skondensowane, podgrzać do cieplego i wlac pare kropelek migałowego olejku!!! Jak mleczko będzie cieple (ale nie doprowadzać do zagotowania) wsypać ciasteczka, wiorki i wszystko dokładnie wymieszać do klejącej się konsystencji.
Ulepić kuleczki i obtoczyć w wiórkach kokosowych lub udekorować lukrową posypką, jak kto lubi ;)
Kulki układać na blaszkę wyłożoną pergaminem i włożyć do lodówki na 5 godz ...... po tym czasie będą już gotowe do słodkiej konsumpcji.....
Smacznego!!!!

poniedziałek, 17 stycznia 2011

FRANCUSKIE KOPERTY

SKŁADNIKI:
1 kg pieczarek
5 cienkich parówek
1 duża cebula
sól, pieprz
masło, olej do smażenia
2 żółtka
1 płat gotowego ciasta francuskiego-polecam to z Biedronki! tanie i smaczne

PRZYGOTOWANIE:Pieczarki obrać, pokroić na kawałki i podsmażyć na maśle z odrobiną tłuszczu. Gdy juz pieczarki będą gotowe wrzycamy pokrojone w plasterki parówki.... podsmażamy dalej..... gdy już parówki się zarumienią wrzucamy drobno posiekaną cebulę.
Gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia.
Na dużej prostokątnej blaszce wykładamy pergamin.
Ciasto francuskie rozwijamy z rolady. Kroimy na 6 równych kwadratów.
Na środek każdego kwadratu nakładamy wcześniej przygotowany farsz. Ciasto sklejamy w następujący sposób: chwytamy dwa przeciwległe rogi jakby na krzyż...widać na fotce, a później kolejne dwa , a boki sklejamy jak pierogi na Wigilię :)
Nakładamy na blaszkę....smarujemy dokładnie żółtkiem za pomocą pędzelka spożywczego...polecam takie silikonowe-łatwe w czyszczeniu.....Piec podgrzewamy do 180 stopni, pieczemy ok. 20 minut aż siĘ zarumienią. Podawać na ciepło.

Do środka można dodać jeszcze np. startego sera, podsmażoną paprykę... czy zrobić wersję z mięsem mielonym.... jak kto lubi i ile ma pomysłów w głowie!
SMACZNEGO!

niedziela, 16 stycznia 2011

DOMOWE GRZANKI CZOSNKOWE


Składniki: 2 bulki paryskie (wrocławskie)
2 kostki masła
pęczek koperku
8-10 szt ząbków czosnku

Przygotowanie:Masło musi być przede wszystkim miekkie!!!! Przełożyć do miseczki, dodać posiekany drobno koperek oraz zmiażdżone ząbki czosnku.
Wszystko należy bardzo dokładnie wymieszać na gładką masę.
Bułki pokroić na wąskie kawałeczki albo kupić już pokrojoną) i zaczynając od tzw. "dupki" posmarować każdy kawałek, dokładając do poprzedniego, aby calość się tak jakby połaczyła na nowo w bułke.
Ja dość obficie smaruję, bo jest wtedy lepsze. Warto posmarować nawet tą skórkę z góry, jak już cała bułka jest zlożona- wystarczy przesmarować góre pare razy .
Bułkę najlepiej smarować i od razu układać na folię aluminiowa.
Posmarowana bułkę dobrze zawinąć (szczelnie) w folię i ułożyć na blaszce.
Wsatwić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec około godzinę. Po pól godziny zmniejszam temperature do 200 stopni.
Wyciągnac z pieca, podawać na talerzu do sałatki lub jako przekąskę.

Fajny dodatek do imprezki, zniknie w oczach i myslę , że lepsze rozwiązanie niż tradycyjne pieczywo ;)

SMACZNEGO !!!

sobota, 15 stycznia 2011

SAŁATKA Z GRZANKAMI

Składniki:
sałata lodowa
4 średnie pomidory
ogórek świeży
2 wędzone piersi z kurczaka
tarta mozzarella- kupić gotową w paczce
puszka kukurydzy
grzanki (można kupić gotowe lub zrobić samemu- chleb pokroić na kromki, posmarować masłem z czosnkiem, następnie pokroić na drobne kosteczki i podsmażyć na patelni)

SOS:
3 stołowe łyżki majonezu
3 stołowe łyżki ketchupu
odrobina przyprawy- może byc przyprawa do gyrosa Kamis, lub pieprz ziołowy i odrobina soli- to już jak kto lubi ;)

Przygotowanie:
Sałatę porwać na kawałki, z pomidora zdjąć skórkę, następnie pokroić na średniej wielkości kawałki; ogórka umyć i pokroić wraz ze skórką, kukurydzę wsypać (bez zalewy oczywiście); wsypać mozzarellę, piersi wędzone pokroić w paseczki.
Z podanych składników przygotować sos, polać sałatkę.
Sałatkę posypać grzankami.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Wstawić do lodówki w celu schłodzenia.

Ja podawałam tą sałatkę dodatkowo z ciepłymi , domowymi grzankami- przepis podam jutro ;)

Życzę SMACZNEGO!!!!!!

czwartek, 13 stycznia 2011

DRINK JOGURTOWY



Składnik na około 1-2 porcje :
mały jogurt grecki Bakomy
6 lyzek ajerkoniaku
plus ajerkoniak do polania

Przygotowanie:
W blenderze zmiksować jogurt grecki z 6 lyżkami ajerkoniaku, wlać do kieliszkow...polać ajerkoniakiem....i to na tyle...a smakuje za więcej ;)

środa, 12 stycznia 2011

CIASTO Z WIŚNIAMI

Składniki warstwy wiśniowej:
1,5 l wiśni drylowanych w syropie (drylowane do ciasta)
3 paczki waniliowego budyniu z cukrem

Warstwa wiśniowa
Połowę soku ze słoika wlać do garnka i rozmieszać z budyniem waniliowym. Resztę soku i wiśnie wlać do garnka i zagotować, wlać rozmieszany budyń z sokiem i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i mocno ostudzić.

Składniki ciasta:
10 żółtek
180 g cukru (tyle co szklanka herbaty)
2 cukry waniliowe po 16g
6 łyżek mleka (ale ja nie dodawałam)
0,5 opakowania proszku do pieczenia (3 łyżeczki)
250 g margaryny
180 g mąki (tj. 1 i 1/3 szkl)

Przygotowanie ciasta
Rozmieszać margarynę z cukrem (180 g czyli jakaś szklanka herbaty) i cukrem waniliowym (2 cukry). Dodawać po żółtku, potem mąkę z proszkiem, mleko. Dobrze wymieszać. Podzielić na dwie równe części.
Połowę ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem (lub wysmarowanym tłuszczem i posypanym kaszą manną). Na to połowę piany z białek. Piec ok. 15-20 minut w temp. 190oC. Tak upiec dwa placki. Po upieczeniu, po chwili jak będzie jeszcze ciepłe zdjąć z pergaminu.
RADA: Nie zrażajcie się bo ciasto się bardzo źle nakłąda na blachę....jak bedzie się za bardzo kleiło to dodajcie ciut mąki, ja rękę zawsze maczam w mące i wtedy pięścią delikatnie rozprowadzam ciasto na blaszce.

10 białek
400 g cukru
Piana z białek i cukru
Ubić białka, pod koniec dodać cukier.

Krem:
800 ml śmietany kremówki
4 śmietan-fixy
2 cukry waniliowe po 16 g
4 łyżki cukru (ale ja nie dodawałam)

Przygotowanie warstwy ze śmietany
Ubić śmietanę dodając cukier i śmietan-fixy.
RADA: Najpierw ubić tylko śmietanę z szczyptą soli..tak na sztywno. Na końcu dodać śmietan-fixy i cukier.

Układać:
1) placek
2)wiśnie
3)śmietana
4) placek ( pokrojone już kwałki placka )
Lepiej pokroić górną warstwę placka na kawałeczki przed złożeniem całości, aby ciasto ładniej wyglądało na stole.
Dzięki temu lepiej się kroi.

...... cała blacha zawsze znika w mgnieniu oka ........ i pytają kiedy znowu upiekę.....

DESER by Kasia




Wymyśliła go moja koleżanka Kasia, kusiła fotkami.....zaprosiła na degustację... zdradziła przepis...... i tak to się zaczęło........... i jest PYCHA!!!! zawsze wychodzi i jest to dobra alternatywa dla tradycyjnego ciasta, kiedy spodziewamy się gości....
A więc podaję i Wam.... róbcie i delektujcie się tak samo jak my!!!!

SKŁADNIKI:
duże opakowanie malin
300 g serka mascarpone
2 duże serki waniliowe Danio (te po 400 g)
bezy - około 20 dkg
odrobina cukru do zasypania owoców

PRZYGOTOWANIE:
Owoce, w moim przypadku maliny , myjemy, wkładamy do wyższego naczynia i zasypujemy cukrem(ale nie przesadnie dużo) aby owoce puściły sok. Kilka malin można zostawić na wierzch do dekoracji.
W między czasie delikatnie miksujemy serek mascarpone z serkiem waniliowym.
Bezy delikatnie kruszymy.
Kiedy owoce puszczą sok delikatnie je miażdżymy widelcem lub taką ubijaczką do ziemniaków.

Do salaterek lub pucharków (ja polecam te ze zdjęcia, są z Ikei i ja je uwielbiam, gdyż super się nadają zarówno do tiramisu, zwykłej galaretki czy innych deserów o nawet takich jak ten powyższy ;)

Spód pucharka przykrywamy warstwą pokruszonych bez. Następnie łyżeczką wkładamy delikatnie zmiażdżone maliny(tak aby jak najmniej zabrudzić ścianki pucharka). Kolejnie warstwa serka i znowu od początku....bezy, maliny serek i bezy, a na koniec kilka malinek do dekoracji.
Odstawić do schłodzenia na około 2 godzinki i gotowe.

Powyższy deser można przygotować z malinami, truskawkami, pyszny jest z jagodami.

Na prawdę polecam!!!!

Dla wersji LIGHT można obyć się bez mascarpone.....ale co tam.... nie jemy tego codziennie, a raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa.........a jeśli chodzi o mascarpone to ja akurat go uwielbiam!!!
Życzę smacznego!!!

TARTA JABŁKOWA NA KRUCHYM SPODZIE

Źródło: przepis z gazety

Składniki:
1kg kwasnych jablek
mała kiść (okolo 10 dag) winogron- najlepiej różowych
szklanka cukru
15 dag masła
2 szklanki mąki tortowej
3 łyżki mielonych migdałów
szczypta soli
1 całe jajko
1 żółtko
1 łyżka mleka
tłuszcz do posmarowania formy

Przygotowanie:

1. Jabłka umyć, obrac, pokroić na ósemki. Usunąć gniazda nasienne. Miąższ pociąć na małe kawałki. Winogrona opłukać, poodrywać od gałązek. W garnku zagotować jablka z 3 łyżkami cukru i 8 łyżkami wody. Dodac winogrona i jeszcze gotować na średnim ogniu przez okolo 10- 20 minut.

2. Masło utrzeć mikserem z resztą cukru. Dodać jajko, mielone (bądź samemu posiekane płatki migdałowe), mąkę (najlepiej ją przesiac) i szczypte soli. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę.

3. Średniej wielkości tortownicę (polecam foremkę do tarty z IKEA) wylożyć 2/3 przygotowanego ciasta. Należy wylepić spód oraz brzegi ( jesli w zwykłej tortownicy to do wysokosci ¾ tortownicy). Nakłuć ciasto widelcem. Rozsmarować masę jabłkową (lekko ostudzoną).
Pozostałe ciasto cienko rozwałkować. Pociąć na paseczki. Ulożyć z nich krateczkę na wierzchu ciasta. Posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Piec przez około 40-45minut.

Jak dla mnie pycha!!!! Osobiście nie przepadam za jabłkami w stanie "surowym", ale w cieście , a szczególnie tym........hmmm............ uwielbiam ;) i polecam!!!

Jeśli masz pytanie to napisz...
SMACZNEGO!!!

Witam kulinarnie

Na pomysł tego bloga wpadłam jakiś czas temu........
Od ponad roku prowadzę kulinarnego fotologa, jednak forma bloga jest zdecydowanie bardziej uporządkowana i ułatwia odnalezienie w krótszym czasie pożądanego przepisu......
Tam znajomi skarżyli się, że muszą przeglądać całe archiwum i po zdjęciach domyślać się jaki jest to przepis.....
Właśnie z tego powodu ta przeprowadzka ;)


Na początku moi fotologowi obserwatorzy mogą czuć znudzenie, ponieważ przepisy będą te same, co na fotologu, ale postaram się jak najszybciej jak tylko to będzie możliwe, przejść do nowych przepisów, których jeszcze nie publikowałam.


Gotowanie, a szczególnie wypieki są ważnym elementem w moim życiu dlatego postanowilam podzielić się z Wami moimi ulubionymi przepisami, sprawdzonymi przepisami, które wielokrotnie wykorzystuję podczas wszelakich imprez, spotkań z przyjaciólmi lub w codziennym zyciu.....
Uwielbiam programy kulinarne, mam też sporą biblioteczkę książek kulinarnych, nie wspomnę o całym kartonie przepisów gazetowych, których nie mam kiedy posegregowac..........a może akurat teraz mi sie to uda......... i wynajdę jakis fajny nowy przepis ...... przestestuję, a później się z Wami podzielę !


Nie będzie oczywiście tylko i wyłącznie samych przepisów. Będą też fotki różnych ciekawych potraw, które gdzieś lub u kogoś próbowałam, a sama jeszcze nie przygotowywałam, ale kto wie.....


Mam nadzieję, że będzie ciekawie i kolorowo, przede wszystkim KULINARNIE , i że każdy odwiedzający znajdzie tu coś dla siebie ;)
Tak więc zaczynamy i życzę smacznego, jeśli ktoś skorzysta z tych przepisow.......