niedziela, 16 stycznia 2011

DOMOWE GRZANKI CZOSNKOWE


Składniki: 2 bulki paryskie (wrocławskie)
2 kostki masła
pęczek koperku
8-10 szt ząbków czosnku

Przygotowanie:Masło musi być przede wszystkim miekkie!!!! Przełożyć do miseczki, dodać posiekany drobno koperek oraz zmiażdżone ząbki czosnku.
Wszystko należy bardzo dokładnie wymieszać na gładką masę.
Bułki pokroić na wąskie kawałeczki albo kupić już pokrojoną) i zaczynając od tzw. "dupki" posmarować każdy kawałek, dokładając do poprzedniego, aby calość się tak jakby połaczyła na nowo w bułke.
Ja dość obficie smaruję, bo jest wtedy lepsze. Warto posmarować nawet tą skórkę z góry, jak już cała bułka jest zlożona- wystarczy przesmarować góre pare razy .
Bułkę najlepiej smarować i od razu układać na folię aluminiowa.
Posmarowana bułkę dobrze zawinąć (szczelnie) w folię i ułożyć na blaszce.
Wsatwić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec około godzinę. Po pól godziny zmniejszam temperature do 200 stopni.
Wyciągnac z pieca, podawać na talerzu do sałatki lub jako przekąskę.

Fajny dodatek do imprezki, zniknie w oczach i myslę , że lepsze rozwiązanie niż tradycyjne pieczywo ;)

SMACZNEGO !!!

2 komentarze:

  1. Wow, dwie kostki masła? To strasznie dużo jak na 2 bagietki chyba :) Ale rozumiem, ze one mają być mocno wilgotne i delikatne.

    POzdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście ilość masła spora, ale czego się nie robi dla dobrego smaku! Mnie bardziej intryguje dodatek koperku - nigdy nie jadła koperkowych grzanek, ale teraz muszę spróbować!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń